Home

 

Biografie

 

Agenda & Exposities

 

Archief

 

Gastenboek

 

Objecten

 

Schilderijen

 

Sitemap

Speciale Projecten

 

Staaldruk

 

Tekeningen

 
 

typisch Jan

 

 

Welkom op de website van Jan van der Meulen

Biografie

 

 

Kunstenaar Jan van der Meulen wordt op 30 juli 1935 geboren in het Friese dorpje Burgum, Op 5 jarige leeftijd verhuist het gezin naar Wijns en daarna naar Dronrijp, waar hij tijdens de tweede wereldoorlog de lagere school bezoekt.

toen Jan nog een Jantje was.
 
Na de oorlog verhuist het gezin naar Leeuwarden.

Als 14 jarige jongen komt Jan in dienst van een grafisch bedrijf en volgt hij de opleiding tot steendrukker/lithograaf. 
In 1968 sluit het bedrijf, waar Jan werkzaam is, de deuren van de grafische afdeling en verhuist hij met zijn gezin naar Hoogeveen in Drenthe, voor een andere baan.

Daar wordt de basis gelegd voor zijn  kunstenaarschap.
Hij noemt zichzelf als schilder het liefst autodidact. Hij ontmoet andere grafische kunstenaars en wordt lid van de beroepsvereniging Beeldend Kunstenaars. Tevens wordt hij ingeschreven in het documentatiebestand van de toenmalige Culturele Raad van Drenthe. (Centrum voor Beeldende Kunst)

Hij werkt als een bezetene en bouwt in korte tijd een belangrijk oeuvre op. Hij neemt zitting in het bestuur van de culturele raad en de sectie beeldende kunst en de beroepsvereniging BBK. Ook is hij werkzaam als freelance medewerker van het instituut van creatieve ontwikkeling (ICO).
Hij onderhoudt contacten met de stichting Pro Graph, bezoekt scholen en exposeert in binnen- en buitenland.
 
Jan in 1975
Jan in 1975
 
   
In 1978 moet Jan besluiten dat het zo niet langer kan. Jan gaat 24 uur werken en zijn vrouw, Joukje,  wordt aangenomen als personeelsfunctionaris bij een bibliotheek. Leven van de kunst blijkt onhaalbaar te zijn.
 
 

In 1989 kan Jan wegens een reorganisatie in het bedrijf waar hij werkt vervroegd uittreden. Hijzelf noemt dit één van de mooiste momenten van zijn leven. Aan zijn werk is ook te zien dat hij duidelijk van een juk bevrijd is.
 
 

Jan en Joukje verhuizen van Hoogeveen naar Nieuw Balinge, een dorpje van 800 inwoners, en betrekken het voormalige dorpscafé dat zij 'Het Gebouw' noemen, vanwege de enorme omvang. Vervolgens doen zij vijf jaar mee aan de Drentse atelierroute 'Bekijk het maar', die ieder jaar twee dagen 500 bezoekers trekt.

Jan geeft workshops aan huis, onderhoudt contacten met kunstenaars uit Polen en de Oekraïne, Tsjechië.
 
1980 staaldruk
Jan in 1980
 
 

Hij geeft lessen aan vrijwilligers in het drukkerijmuseum in Meppel, en hij ontwikkelt een eigen vlakdruktechniek die hij 'staaldruk' noemt en waar hij later patent op zou krijgen. De staaldruk maakt het mogelijk 'litho's' zonder drukpers af te drukken. Hij schrijft intussen een boek over lithografie en staaldruk en begint met het maken van driedimensionale objecten van overwegend afvalmateriaal zoals strandhout en auto-onderdelen. Hij kan dan ook geen afvalcontainer tegenkomen of hij duikt er op de kop in.

In 1998 wordt 'Het Gebouw' toch te groot. Vooral het onderhoud vergt veel tijd. Bovendien komen er zoveel mensen over de vloer dat het maken van kunst er vaak bij in schiet. Jan en Joukje vinden een bijzondere woning in Burgum. Jan is na 60 jaar weer terug in zijn geboorteplaats. Toeval?
 
 

Jan zegt dat toeval niet bestaat. Iets valt ons toe.
 
Jan in 2013
Jan in juni 2013
 

 

Laatste wijziging op: 12-07-2013 16:08